“Duurzame en regeneratieve landbouw is de enige weg richting de toekomst”

Aviko. Hier groeit duurzaamheid.

Als specialist duurzame landbouw onderhoudt Alina Menżyńska contact met de bijna 200 aardappeltelers van FFP, een joint venture van Aviko in Polen. Deze telers zorgen voor de frites van morgen!

Alina: “Door ze te informeren, te trainen en bij te staan in de praktijk, bereid ik onze telers voor op het assessment voor duurzaamheid; het Farm Sustainability Assessment (FSA) van het internationale SAI-Platform (Sustainable Agriculture Initiative).” De resultaten worden vastgesteld met externe audits. 88% van de samenwerkende telers heeft het gouden certificaat al in handen. Dat maakt me trots”, vertelt Alina.

“We zijn in transitie naar duurzame landbouw. Door te meten kunnen we gerichter handelen.”

 

Transitie naar duurzame landbouw

De bodem is ontzettend belangrijk. Alina: “We zijn in transitie naar duurzame landbouw. Door te meten kunnen we gerichter handelen. Met onze landbouwkundigen die bodemanalyses doen kijken we hoeveel kunstmest de bodem nodig heeft. Hoe minder kunstmest ze gebruiken, hoe duurzamer. En het is ook kostenefficiënt. Op eenzelfde manier kijken ze naar irrigatie, oftewel bewatering. De aardappeltelers meten hoeveel vocht de bodem nodig heeft en daar passen ze de bewatering op aan. Hiermee besparen ze water.”

Voor de volgende generatie

Alina heeft persoonlijk contact met de Poolse telers. “Ik ga bij ze langs, we drinken thee en we maken een rondje over de velden. Samen met onze landbouwkundigen help ik ze bij het maken van duurzame keuzes. De volgende stap voor onze telers is regeneratieve landbouw. Zij richten zich op het herstellen van de hulpbronnen van de natuur, het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid en de omstandigheden van de waterbronnen, het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het vergroten van de biodiversiteit”, zegt Alina. “Elk jaar organiseren we bijeenkomsten voor grote groepen telers om elkaar te ontmoeten en velden in verschillende regio’s van Polen te bekijken. Hét moment om succesverhalen uit te wisselen en uitdagingen in de aardappelteelt te bespreken. Dat brengt joy voor iedereen: voor de teler, voor mij én voor de volgende generatie. Zo geven we een gezonde aarde door aan de volgende generatie, aan onze kinderen.”