“Aviko wordt CO2-neutraal. Dat doe je niet in één keer, maar in kleine stappen.”

Aviko. Hier groeit duurzaamheid.

Marlies Meijer-Willems maakt zich, als milieu- en duurzaamheidsadviseur bij Aviko, hard voor het verlagen van de CO2-voetafdruk en water- en afvalreductie. “Aviko wordt CO2-neutraal. Dat doe je niet in één keer, maar in kleine stappen.”

Op de foto: Marlies Meijer (milieu- en duurzaamheidsadviseur bij Aviko) en Jeroen Voges (project engineer milieu en voorzitter energieteam Steenderen) bij een van de energieterugwinning-projecten van de productielocatie Steenderen.

Iedere locatie van Aviko is anders. Het verschil zit in grootte, welke producten er geproduceerd of verwerkt worden en de ligging. Per vestiging beoordelen we welke stappen er op het gebied van duurzaamheid gemaakt kunnen worden. “Een paar voorbeelden van die stappen in 2023: we zetten restwarmte van de locatie Steenderen in voor de blancheurs, gaan beter om met maximale energiebehoeften op onze locaties en onze installaties zijn inmiddels veel energiezuiniger afgesteld. Daarnaast hebben we een e-learning duurzaamheid ontwikkeld voor collega’s om meer bewustwording te creëren rondom het thema en ze uiteraard ook te inspireren dat iedereen kan bijdragen.

Maximaal resultaat door gedrevenheid

In Lomm is het verbruik van biogas toegenomen, hiermee is de CO2-uitstoot met ruim 2% afgenomen en ook de good housekeeping-projecten hebben voor 1% reductie gezorgd. In Steenderen zijn er meerdere projecten op het gebied van gebruik van restwarmte uitgevoerd die ook goed zijn voor 2% CO2-reductie. Er is in Poperinge het afgelopen jaar heel hard gewerkt om de productie te stabiliseren en daardoor is de productie efficiënter geworden en dat vertaalt zich in een verbetering van ruim 30% in ton CO2/ton product. Marlies: “Opgeteld behalen we met deze stappen voor de diverse vestigingen flinke resultaten op energiebesparing en CO2-reductie.”

Alternatieve energiebronnen

“In 2023 hebben we voor een aantal locaties de mogelijkheden onderzocht voor de energietransitie en welke routes er zijn om CO2-neutraal te worden.  Eén van de onderdelen van de energietransitie is het maximaliseren van het biogas. In Steenderen doen we dit samen met onze partner die de waterzuivering in beheer heeft. In 2023 is het beschikbare biogas aanzienlijk groter geworden door een optimalisatie van de waterzuivering, hiermee is de CO2-uitstoot met ruim 2% afgenomen en dat staat gelijk aan zo’n 800.000 m3 aardgas. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks 1.120 m3 aardgas”, aldus Marlies. “Werken met gedreven mensen, onze bijdrage aan een betere wereld én dat ik alles uit mijn carrière van de afgelopen 20 jaar samen kan brengen op één plek: dat brengt mij joy.”