“De e-boiler is een mooie manier om onze energietransitie vorm te geven”
Aviko. Hier groeit duurzaamheid.
Aviko Rixona onderzoekt al jaren hoe de implementatie van alternatieve energiebronnen bijdraagt aan haar bedrijfs- en duurzaamheidsdoelstellingen. De ingebruikname van de warmtepomp in de fabriek in Warffum (2022) is een mooi voorbeeld. Hoe heeft Aviko Rixona daar in 2023 op doorgepakt? Process engineer energy bij Aviko Rixona, Jeroen Zwietering, licht toe.
Inzichten uit de markt én eigen processen
In 2023 is er een e-boiler gerealiseerd in de fabriek in Venray. “Om een impuls te geven aan onze emissiereductie, hebben we gekeken naar alternatieven voor aardgas. Bijvoorbeeld door de inzet van biomassa, van waterstof, hoge temperatuur warmtepompen en zelfs het verbranden van ijzerpoeder. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op elektrificatie, dat zie je ook terug in de strategie van de Nederlandse overheid. Uiteraard kijken we tijdens dit soort onderzoeken goed naar de markt, de ontwikkelingen op het gebied van energie en maken we de vertaling naar onze eigen processen. Een gedeelte van onze processen zit in de temperatuurrange tot 120 graden: hiervoor kun je heel efficiënt warmtepompen toepassen. Onze grootste uitdaging zit erin dat we voor 85 procent van onze processen gebruikmaken van temperaturen tussen de 150 en 300 graden. Die processen zijn nog niet rendabel te elektrificeren door middel van warmtepompen. Inmiddels komen er wel steeds meer technieken op de markt. Dus wie weet wat dat tot 2030 gaat brengen. Voor nu hebben we gekozen voor de e-boiler technologie.”
E-boiler realisatie in fabriek Venray
Jeroen: “Zo’n 70% van de energie in de fabriek in Venray wordt omgezet naar stoom. Onze walsdrogers – hele grote cilinders waarover een product wordt uitgespreid en gedroogd – werken met stoom. Om dit te elektrificeren, is de best beschikbare technologie een e-boiler. Uiteraard hebben we voor de implementatie veel marktanalyse gedaan. Daarbij werd de invloed van netcongestie duidelijk. We zijn een bedrijf dat 24/7 draait en wil draaien. Inmiddels vertelt slimme software ons als er onbalans in de energiemarkt ontstaat. Op dat moment laten we de e-boiler zijn werk doen. Wij gaan ervanuit dat wij minimaal 25% van het jaar de stoomproductie van onze fabriek op de e-boiler kunnen laten draaien. Een mooie ontwikkeling.Hierdoor realiseren we een aanzienlijke CO2 en NOx emissiereductie en dragen we bij aan een stabieler energienet.”
Energiepilaar van Aviko Rixona
In 2030 wil Aviko Rixona op al haar locaties een halvering van haar emissies hebben bereikt (versus 2018). Hoe pak je dat aan? Jeroen: “Er zijn tal van voorbeelden – groot en klein – binnen onze organisatie die bijdragen aan het verkleinen van onze CO2-voetafdruk: van een isolatieplan en ledverlichting tot aan de realisatie van de e-boiler op onze locatie in Venray. Alle afdelingen binnen onze organisatie hebben met verduurzamen te maken. De technische dienst, operations, inkoop, schoonmaak: iedereen kan én moet zijn steentje bijdragen. Als organisatie hebben we vijf jaar geleden een zogenaamde energiepilaar opgezet: we analyseren gezamenlijk in een team onze fabrieken, nemen procestechnologieën onder de loep en kijken naar een totaalaanpak. Zo geven we onze roadmaps vorm. De eerste echt grote projecten – zoals de warmtepomp in Warffum, de afblaas-condensoren en e-boiler in Venray – zijn inmiddels gerealiseerd.