“Wij willen leading zijn in onze industrie”
Aviko. Hier groeit duurzaamheid.
In 2023 heeft Aviko Rixona grote stappen gezet met het Masterplan Fase II in Venray. Resultaten zijn het vergroten van het wereldwijde marktaandeel met een verdubbeling van de vlokkencapaciteit, het (deels) moderniseren van de 50 jaar oude fabriek en tegelijkertijd het zuiniger omgaan met energie en grondstoffen. Operationeel directeur Guido van der Steen: “We laten zien dat het verduurzamen én je bedrijf sterker maken hand in hand gaan.”
“Het Masterplan bestaat uit drie onderdelen. Het werd tijd om de 50 jaar oude fabriek (deels) te vernieuwen, de fabriek uit te breiden met additionele capaciteit, twee nieuwe lijnen, en te kijken naar een optimalisatieslag van de bestaande fabriek”, vertelt Guido.
Waterreductie
Een belangrijk facet binnen onze organisatie is watergebruik. Voor een uitbreiding van de capaciteit met 30.000 ton is er veel water nodig. “De fabriek in Venray heeft een eigen bron. We mogen per jaar 800.000 kuub water oppompen. Na uitvoering van het Masterplan wilden we binnen de bestaande vergunning blijven, aangezien ons bronwaterverbruik op middellange termijn ook impact heeft op grondwaterstanden. Het is voor ons belangrijk om de balans te zoeken binnen onze keten en in dit geval het omgaan met water. Boeren zijn genoodzaakt verstandig om te gaan met het beregenen van hun land. Wij moeten op onze beurt alert zijn op het ophogen van een vergunning hiervoor. Het zou natuurlijk heel raar zijn als een boer niet meer mag beregenen met grondwater, maar wij onze vergunning zouden willen verhogen. Water is schaars. En wordt nog veel schaarser in de toekomst.
Een van de belangrijkste vragen binnen ons Masterplan is hoe we ons waterverbruik significant kunnen reduceren? Binnen het masterplan hebben we bijvoorbeeld een nieuw recirculatiesysteem op onze wasinstallaties aangelegd. Het wassen van aardappels is namelijk een van de grootste verbruikers van water binnen onze fabriek. De installatie die we nu hebben, wast zand en de organische deeltjes van de aardappels af om het daarna weer te scheiden. Op dit moment kunnen wij 90% van ons waswater recirculeren en hebben we slechts 10% verse inname.”
Water als motivatie
Waterreductie en een verdubbeling van je volume: hoe gaat dat samen? “Wij willen niet alleen een reductie per ton, maar uiteindelijk ook ons absolute waterverbruik onder de 800.000 kuub brengen. En dat doen we door middel van een aantal grote besparingsprojecten, waarvan het recirculeren van het waswater de eerste grote stap was. Iedere dag groeien we verder om onze duurzaamheidsambities te realiseren. Dat is de kracht van Aviko Rixona: we werken integraal. We koppelen duurzaamheidsprojecten aan elkaar en aan andere verbeteringen, om uiteindelijk op totaalniveau te reduceren.”
Warmte hergebruiken
Naast water, stond besparen op gas centraal in het masterplan. “Een van de belangrijkste onderdelen is het hergebruiken van stoom waarmee wij de aardappels schillen. De stoom condenseren we terug naar heet water en daarmee verwarmen we de voorkokers van de bestaande fabriek. Dit resulteerde in een gasbesparing van om en nabij 800.000 kuub, bij volledige productiecapaciteit. Vergelijkbaar met wat 500 gezinnen per jaar gebruiken.
Duurzaamheid gaat ook over het gebruiken van minder grondstoffen voor dezelfde hoeveelheid product. Wij schilden de aardappelen altijd op 13 bar stoomdruk en dat doen we nu op 21 bar. En doordat je op hogere druk kunt schillen, is er minder grondstof- en schilverlies.”
Groeien & verduurzamen: win-win
Guido: “We willen ons bedrijf laten groeien, maar we voelen ons ook verantwoordelijk voor het maatschappelijk belang. Alle grote duurzaamheidsprojecten die we tot nu toe hebben uitgevoerd, hebben bijgedragen aan de reductie van ons CO2-verbruik en waterverbruik én hebben financieel een positieve impact. Daar krijg ik enorm veel energie van. Wij willen een koploper zijn in onze industrie. Door vroeg te investeren in talent om de energietransitie vorm te geven, hebben we een enorme voorsprong gekregen. De energietransitie is écht onderdeel van alles wat we doen.”