Healthy Earth

Gezonde aardappelen komen uit een gezonde aarde. Het is cruciaal dat wij goed voor onze planeet zorgen. We werken er elke dag aan om veilig en steeds duurzamer te produceren. Samen met de keten bouwen we aan een volledig circulair proces van aardappel tot product waarbij we water- en energiegebruik minimaliseren en voedselverspilling en afval voorkomen.

Healthy Earth

“We moeten het samen doen. En dat past heel mooi in de coöperatieve gedachte van Cosun, ons moederbedrijf.”

Jeroen Zwietering - Aviko

ONZE PROJECTVERHALEN

Jeroen Zwietering, process engineer energy bij Aviko Rixona: “De e-boiler is een mooie manier om onze energietransitie vorm te geven.”

Marlies Meijer, milieu- en duurzaamheidsadviseur bij Aviko: “Aviko wordt CO2-neutraal. Dat doe je niet in één keer, maar in kleine stappen.”

Frank Scholten, transportmanager bij Aviko: “We gaan elektrificeren. Dat is zeker.”

Guido van der Steen, operationeel directeur bij Aviko Rixona: “Wij willen leading zijn in onze industrie.”

Valerie Beerens en Gerwin Beukhof, duurzaamheidscoördinatoren bij Aviko Rixona en Aviko, over duurzaamheid: “Samen nemen we de keten onder de loep.”

DOELEN

CIRCULARITEIT

100%

recyclebare verpakkingen
2025

CIRCULARITEIT

50%

reductie voedselverspilling
2030

CIRCULARITEIT

Geen afval

2025

Klimaat

45%

reductie CO₂
scope 1 en 2
2030

Klimaat

50%

reductie CO₂
scope 1
2030 - Aviko Rixona

Klimaat

Geen scope 2 emissies

2025

Klimaat

Scope 3 reductie-
doelen bepaald

2024

Klimaat

Net zero
scope 1, 2 en 3

2050

WATER

15%

reductie watergebruik
per ton geproduceerd product
2025

WATER

30%

reductie watergebruik
per ton geproduceerd product 2025
- Aviko Rixona

Maximale waarde, minimale verspilling

Aviko zoekt voortdurend naar mogelijkheden voor zogenaamde reststromen. Bij de productie van frites en andere producten blijft een deel restproduct over. Dit restproduct zetten we in voor andere toepassingen. Het is ons doel is om de aardappel maximaal te ‘verwaarden’ en in 2030 onze voedselverspilling te halveren.

‘Buitenbintjes’
Producten die kwalitatief helemaal in orde zijn, maar om een andere reden geen weg naar de markt vonden, krijgen die kans nu wel. Zo zijn we samen met een retailer een traject gestart om dergelijke producten als voedsel terug op de markt te brengen en zo voedselverspilling te voorkomen.

Specials
We gaan verspilling tegen door kritisch te kijken naar onze processen en activiteiten: goede producten waarvan de verpakking is afgekeurd, gooien we niet weg, maar pakken we om in een nieuwe verpakking. Ook geslaagde proefproducties brengen we als special op de markt.